Archive of ‘Trädgård/Plantor’ category

Dessa överblicksbilder

1014255_10151475245788583_621430806_n

Postade denna bild på instagram igår.  Den vänstra bilden togs i slutet av mars, och  det är enorm skillnad på bilderna fast det är så kort tid mellan dem. Jag reagerade på ansiktet , att jag har smalat av så mycket fast jag knappt har gjort något.

Att man själv inte ser saker, som är så tydliga när man tar kort på sig själv. Tunikan som jag har på båda bilderna är väldigt för stor just nu och det märks nog hur löst den sitter på den högra bilden, medans på den vänstra så är fickorna raka och tunikan sitter tajtare mot kroppen.

Mina dagliga  promenader ger lite resultat ändå, fast jag tycker att jag mest slö promenerar.  ^^

Själv vattning

självvattning

 

Nu när min sockerärt planta har börjat få grönsaker, så tänkte jag att varför inte sätta den på själv vattning. Under veckan så blir det att förbereda alla mina växter inför semestern. De flesta ska få en egen flaska att dricka ifrån, de som inte får någon ska stå på framsidan och vattnas av regnet som kommer då och då.

De som inte vet hur man gör, så kan jag berätta. ^^

  • Leta reda på en petflaska. Storleken spelar ingen roll, men jag brukar ta en 2 liters om jag ska vara borta länge och en ½liters om jag bara ska vara borta under en helg.
  • Fyll flaskan med vatten.
  • Vattna först plantan som ni ska själv vattna, så att den inte är törstig längre.
  • Tryck ner petflaskan i jorden upp och ner.

Nu kommer plantan att ta den mängd vatten den behöver när den behöver den. En 2 liters flaska kan räcka upp till 2 veckor eller längre beroende hur mycket plantan dricker.

Perfekt om man måste åka bort en längre tid och inte har någon som kan vattna åt en.

Sockerärtor

sockerärtaNär jag skulle gå ut på balkongen, för att torka av och duka inför middagen. Så upptäckte jag att min sockerärt planta började få grönsaker. Jag har sett ett tag att den har fått blommor, men nu så sticker det ut sockerärtor lite här och där.

Som kärlek så fick den en kanna vatten, och jag skuttade av glädje ^^

Nu när man kommer hem från semestern så, kan jag säkert börja skörda sockerärtor. Som ska göra min sallad extra god resten av sommaren.

Spalje

01

Igår kväll så började jag bygga på ett stöd till mina sockerärtor som har börjat titta fram. Orkade gå och köpa något, så jag tänkte att 2 blompinnar och lite ståltråd skulle få dem att klättra uppåt lika bra som på en spalje.

Fast den ser lite smått rolig ut, så är jag sjukt nöjd. ^^

Årets fynd och Blomsterlandet

Jag och sonen tog en lång promenad idag på eftermiddan. Jag var väldigt sugen på att handla jord, och sedan så tyckte jag att vi hade suttit inomhus allt för länge.

Tänkte att vi skulle ta en visit till Blomsterlandet och se vad de har att erbjuda i år.

Hittade årets Trädgårds landet som kostade 10 kr som alltid. Stod länge och kollade på sätt potatis, fröe, knölar och en massa annat, innan  jag kom på mig själv att jag bara fick köpa jord för.

Så det blir att fara tillbaka dit när jag får pengar och köpa hem lite av varje. När jag stod där inne så såg jag även Blomsterlandets trädgårds kartalog med årets sortiment. Den fick följa med hem också.

På vägen till kassan och ut, så fick jag syn på denna box. Odla svamp i mini växthus, jag stod länge och kollade på boxarna innan jag bestämde mig att en sådan fick följa med hem också. Det är alltid lika kul att prova på något nytt.

Förra året var det Jamie Olivers örter, och nu får denna bli årets prövning. Det kommer att bli intressant att se om det kommer att bli något. Det stod dessutom att man kommer att kunna skörda 5 gånger.

Balkongen börjar bli klar! Jäääääj!

Igår hämtade jag mina krukor hos Jakob och kunde äntligen göra klart det sista på balkongen. Såg dessutom att Coop hade halva priset på deras blommor på trädgårdsdelen. Så jag var där och glottade och gjorde mig några fynd. Vissa av blommor i krukorna ser jätte lite ut. Men de kommer att växa och bli stora och fina om nån vecka. ^__^

Gjorde dessutom klar mina ört krukor och nu står de ute med var sin solenergi lampa i sig. Fast man inte ser just nu att de lyser om kvällarna, då är det lika bra att ha de i, då man slipper sätta i de senare på sensommaren.

Själv-vattning

Många har nog funderingen över vem som ska vattna deras blommor eller trädgård när de är bortresta. Men här kommer jag med tipset som många andra också berättar.

Man fyller en vanlig petflaska med vatten och trycker ner den i jorden. (Obs! jorden måste vara fuktig innan du sätter i flaskan) Hur lång tid det tar innan flaskan är tom är olika beroende på hur mycket plantan dricker vanligtvis och hur varmt det är.

Min gurkplanta dricker ca 1½ liter på ca 4 dagar just nu.

Ny skördad gurka

Jag skördade en gurka från min gurkplanta igår.  Den var riktigt stor och fin och smakade ljuvligt, jag kommer lugnt att odla gurka nästa år med, om man får så fina och goda gurkor som jag har fått i år ^__^

Tomatplantorna har börjat få blommor!

Som jag har berättat tidigare så har en av mina gula tomatplantor redan fått blommor. Fast jag tycker att det är lite tidigt än, så kan man inte göra annat än att bli glad att mina tomatplantor som är som bebisar till mig äntligen har börjat knoppa sig för mumsiga tomater.

Nu äntligen tog jag friheten med att fotografera dem nu, när jag ändå hade kameran i närheten. De gula blommorna ser väldigt fina ut, och de har kommit överallt på min största planta. Och har börjat komma på de andra med.

Jag kan nog njuta med att skörda gula och röda tomater snart ^__^

Min Trädgård

Jag har inte riktigt kommit igång med att få ut allt på balkongen. Det har varit rätt så svalt de senaste dagarna, och jag har inte velat utsätta mina tomatplantor för kyla direkt när de ska vänja sig att vara ute.

Men nu när min ena tomatplanta som ska ge gula tomater hade växt ända upp till taket, så fick jag bara lov att göra något. Jag skickade ut karln till skogen för att leta efter stödpinnar, då jag inte vet något ställe med extra långa pinnar.

Efter lite omvårdnad, så bestämde jag att de får starta sin resa ut idag. De ska bäras ut på morgonen och in på kvällen och sedan under midsommar veckan hamna utomhus.

Man kan som undra hur jag vet skillnaden mellan de röda och de gula tomatplantorna. Men jag har olika fat till dem + så ser bladen lite annorlundare ut. Min gurk planta får står inomhus ett tag till innan den ska vänja sig att vara ute. Den tycker inte om kyla, och jag skulle vilja att det blir upp till 20 grader varmt i några dagar innan den får komma ut.

Till veckan så ska jag försöka fixa på min örtkruka, som ska stå där en av mina tomat plantor står just nu.. Kommer att bli så fint här ute när allt kommer på plats ^__^

Kom på att jag har nästan slut på jord + att mina krukor är hos Jakob. Så det blir väl att försöka skaffa det först innan jag gör något annat. För jag vill väldigt gärna få det fint på balkongen snart, så att man kan sitta där ute och njuta och bara låta växterna sköta sig själv.

Djungel inomhus

Min inomhus trädgård är verkligen en djungel nu innan den ska ut. Min ena tomatplanta som ska ge gula körsbärstomater har verkligen vuxit på höjden, och snart så når den taket.  Eftersom jag inte vet något ställe som säljer så höga stödpinnar så ska jag ta mig ut i skogen och hitta mig en.

Min tomatplanta nr. 2 är nästan lika hög så den ska oxå få en ny pinne. Att ta hand om växter är nästan som att ta hand om en person. De  behöver näring och vätska, och rätt så mycket omsorg om man verkligen vill att den ska ge mycket frukt/grönsaker.

Min gurkplanta är det nästan så med. Den behöver minst en liter vatten om dagen, för annars så ser den ledsen ut. Den vill också stå i solen så att den ska växa och må bra.

Jag har 2 gurkor som har nått ca 15 cm i längd. Det är lite synd att jag inte vet vilken sort det är, för jag vet inte när den ska skördas. På vissa av bladen så syns det att jag har balkong dörren öppen, för den verkar frysa lite. Men inte förmycket, för den står på det varmaste stället ^_^

Ört trädgård.

Min ört trädgård har börjat ta sitt nu.  Har känt att det inte har varit så bråttom då värmen inte har varit det bästa här uppe i norr. Jag har de 3 vanligaste som är dill, persilja och gräslök, och jag har tänkt att de ska bli några fler innan jag är nöjd.

De som ska in innan de ska plantera ut i en stor kruka är:

Basilika
Timjan
Organo
Lav endel
Citronmeliss
Koriander
Rosmarin

Det finns säkert fler örter som jag vill ha, men jag få se hur många som får plats i min kruka. Lavendeln kommer jag att köpa färdig, då jag vill använda den att göra mumsig glass hela sommaren.

Hela våran lägenhet ser snart ut som en djungel med alla växter som jag har lite här och där. Men det är trevligt och det luktar tomat plantor i fönsterna just nu.

Se det regna, se det växa. Oj, va roligt hurra!

Igår så kom svärföräldrarna och A’s syster på besök. Hans mamma ville komma och hjälpa oss att vår städa nu när jag inte orkar städa så mycket, och kanske inte borde göra det. Slutade med att det bara var A’s mor som städade och A och hans syster satt och spelade spel.

Först så satt de vid datorn och sedan hamnade de vid x-boxen och spelade rockband. Men jag tvättade iaf. kläder, så man kan säga att jag hjälpte till lite grann. Men disken diskades och skåpen och lådorna i köket torkades ur. Fick balkong dörren rengjord samt golvet och toaletten.

Lägenheten är väldigt ren just nu med andra ord ^__^

Senare på kvällen så for vi på Olearys och åt middag. Jag beställde en rejäl köttbit pommes och hot bea, och man fick dessutom äta efterrätt som blev en blueberry cheesecake som var ljuvligt god. Nom nom nom..

När jag kom hem så var jag så mätt att jag knappt kunde gå, var väl uppe i 40 min och sedan däckade jag i sängen.

Älsklingen har varit väldigt bakis idag, eller han var det på morgonen. Men det gick över efter lite fika och cola + kaffe. Vi har ätit pizza och snart ska vi mysa till lite chips o dipp och en bra film.

Min gurk planta har dessutom börjat dricka väldigt mycket vatten. Men det är inte konstig då den har börjat få grönsaker. Den får lite kärlek och massa vatten att dricka och den fortsätter att växa som aldrig förr.

Försökte fånga den på bild med min mobil. Men det gick inte så bra, då jag kommer att lägga in en bättre bild senare då jag orkar leta reda på min kamera sladd. Så folket får nöja sig med mina mobil bilder ett tag ^__^

Det blommar förfullt på min balkong ^^

Mina egna såda blommor har fått komma ut om dagarna ute, snart är det nog dags att plantera de i en kruka och låta de leva utomhus. Varje planta har massor med knoppar och de kommer nog att blomma bra under sommaren.

Fast jag är känslig mot blommor som doftar så gillar jag den här sorten och plantera de lugnt varje sommar.  De är fina dessutom och passar min smak.

I jämnförelse med min engelska pelargon så verkar dom här trivas ute mer än vad den gör. När jag tar in dem på kvällen så ser pelargonen så ledsen ut, nästan att man inte vill ta ut den igen dagen efter. Men den skall vänjas att vara ute då den inte är någon inomhus blomma.

Gurkan

Igår så fick jag lov att göra en akut omplantering då jag upptäckte att min gurkplanta har börjat få små gurk bebisar överallt. De är så söta och nu kommer det intressanta och se vad det är för slags gurka som växer upp här, då jag inte har något minne att jag har sått dem. Hehe

Jag skyller på mitt gravid minne som jag har just nu. ^_^

Min gurka har blommat!

Det är bara början av maj och min gurkplanta har blommat. Så jag kan nog redan nu säga att jag kommer att få massor med gurka i sommar.  De gula fina blommorna som den har fått har bara fått en glad, och känner att våren och sommaren är på väg här uppe med.

Mina tomat plantor växer och sockerärtorna blir bara högre och högre.

Mina blommor som jag har sått har också börjat knoppa sig och snart så har jag massor med blommor att plantera ut. Det här fönstret verkar vara det perfekta stället för mina blommor och växter då de verkar älska det.

Efter helgen så ska jag plantera om alla mina grönsaker till större krukor. Måste bara skaffa jord först, eftersom jag vill ha jord med gödsel i  ^___^

De är smartare än vad man tror

I morse när jag klev upp och satte mig vid köksbordet så fick jag syn på något i fönstret som jag inte har sett förut. När jag kom hem från Piteå så satte jag ner en pinne tillsammans med min gurk planta, eftersom jag tyckte att den växte så snabbt. Hade tänkt att jag skulle sätta en liten tråd mellan planta och pinnen så att den får stöd.

Men det behövdes visst inte, gurk plantan har själv tagit tag i pinnen och stödjer sig upp på den. Plantor är smartare än vad man tror, när man ser något sånt här så kan man inte få annat än en fundering.  Är de mer levande än vad man tror?

Omplanteringen är gjord.

Idag så kom jag på att jag måste plantera om mina plantor innan jag åker till Piteå. Så jag tog ut de finaste utav alla de som har vuxit sig stora och sådde om de. De andra stackarna får en ny chans nästa år.

Jag upptäckte att mina svarta så lådor är lite större än de jag hade innan, så det rymdes bara 3 st i rad i lådan istället för 4 som jag hade innan. Men det gick lika bra, eftersom då fick jag verkligen stå och kolla på varje planta och se vilka som var finast. ^__^

Min okända planta gror som bara den.. Den växer och växer och snart i samma takt som min mage, Hehe ^^ Men jag har börjat misstänka att det är en gurk planta, för bladen avslöjar den rätt så hårt.

Men att ha en gurka som verkar älska mitt köksfönster är hur underbart som helst, för då känns det som att jag kommer att lyckas odla den och få massor med gurka. Den kommer att få en fin kruka sedan och stå på ett bra ställe tillsammans med mina tomater i solen och bara njuta hela sommaren ^_^

Jag upptäckte förra sommaren att plantera om mina plantor i gamla mjölk/juice förpackningar är hur bra som helst. Man behöver inte gå och köpa nya större krukor, och de är väldigt miljövänliga. Turen är för mina grönsaker är att jag har speciella större krukor till dem sedan när det är dags att planera ut dem.

Jamie Oliver’s herbs

Jag berättade när jag fyllde år att jag fick en burk utav Jamie Oliver’s  ört odling, som jag ville prova och se vart det tar vägen. Nu har jag tagit hand om den i ca en månad och i början växte den väldigt dåligt och jag trodde att det inte skulle bli något. Men de senaste 2 veckorna så gror den förfullt och nu kan man till och med se vad det är som kommer från den. ^___^

De som ska odla egna örter och vill prova på något nytt, som att köpa ett färdigt set med jord, frön etc så är de här något som jag rekommenderar. De är lätt skötta, och locket som  burken har kan man sätta på i början då fröet ska gro och vill ha fuktigt hela tiden. Och inte tala om att själva burken är en perfekt kruka att ha örten i ^_^

Aubergin? Har nog misstagit mig.

När jag satt här för att redigera min fina bild på min aubergine, så satte jag mig för att kolla vad det är jag kunde ha fått på dem, då den har fått små knölar på bladen redan nu. Men när jag kollar på andra som odlar det, så börjar jag fundera om jag har tagit fel på en annan grönsak som jag håller på att odla.

För denna ser inte ut som andras aubergine plantor i det här stadiet.

Den här bilden här ovan är tagen från google och där ser inte bladen ut som på min, så det blir att ta upp min frölåda och spana vad det kan vara som har kommit upp.

Växer och gror förfullt..

I mitt fönster så växer och gror det förfullt. Vissa blommor så glömde jag visst kolla om när det är så dags, så de växer hur mycket helst och snart kommer det säkert blommor på dem med. ^___^ Annars så verkar de må riktigt bra i köksfönstret och det är tur då jag nästan var rädd att det skulle komma förlite solljus där.

Min blomma som jag fick av mor som nästan gick i graven då jag var i Piteå växer och växer och det kommer nästan nya blommor för varje dag som går. När det blir varmare ute så tror jag att jag ska dela på den, så att den blir ännu större. Jag gillar som färgerna i den, och den luktar verkligen gott. ^____^

Vart är du min söta sålåda?

Jag har fått en liten funderare här hemma. Jag hittar inte alla delar till min sålåda, antingen så ligger den i en kartong någonstans, eller så har den ramlat ut under flytten hit. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra nu, men om inte annat så får jag använda mina svarta små förså krukor och kanske så  2 frön i varje.

Jag har satt lite blommor, och grönsaker + spenat och sallad. De är inplastade i sina söta krukor och nu väntar jag bara på att fröna ska gro. Jag har dessutom kommit fram till att jag inte ska bygga någon drivlåda på balkongen då vi bara kommer att bo kvar här under sommaren. Så allt skall sättas i krukor, så det blir inga avancerade grönsaker detta år heller.

Men jag ska försöka odla gurka, sockerärtor och  aubergin. Sedan blir det tomatplantor som vanligt och i år så blir det bara 2 eller 3 sorter, beroende hur mycket plats jag har. Men nästa år så har jag allt tänkt att ha en drivlåda där jag kan odla mina grönsaker.

Citron & Lime träd

Jag känner verkligen vårkänslorna i en och längtar till sommaren, så man kan odla så mycket gott och att hela balkongen luktar sommar och natur. Jag har tänkt att skaffa mig ett limeträd som skall skötas med kärlek, men jag har också tänkt att skaffa mig ett citron träd igen. Eftersom mitt gamla råkade dö när det togs in, och att någon vattnade ihjäl den, när jag tänker efter så saknar jag verkligen mitt gamla citron träd då det luktade så gott.

De ska få var sin stor kruka där deras rötter kan växa sig stora och fina, och sedan skall de gödslas och få massor med kärlek året runt. När jag och A flyttar från våran lilla etta i slutet av sommaren så ska jag se till att dessa 2 träd flyttas med omsorg och inte kläms fast bakom en kartong.

För dessa 2 ska få växa i många år och ge massor med citroner och lime till oss ^_^

Planering

image

Nu har jag suttit här en stund och bläddrat i en frökatalog för att bestämma vad jag ska odla för slags tomater. Örtgårdens fröer har massa olika sorter. Och det som är så bra med dem är att de odlar, och smakar alla deras sorter.

Jag har funderat och funderat över vilka örter jag vill ha i sommar med. Blev en liten lista. ^__^

image

Det sista som ska in är blommor och grönsaker. Har en hel del fröer kvar sen förra året. Och jag har kommit på att jag skulle vilja ha en pärm för att förvara alla mina fröer i.

A har till och med gått med på att hjälpa mig att bygga en låda där jag ska odla lite saker i, främst grönsaker

Blommor och grönsaker..

Jag började inse för någon minut sedan att det är den 1:a februari idag, och att det är ca 1 ½ månad kvar tills jag ska börja förså allt som ska odlas i sommar.

Jag har fortfarande inte valt vilka tomatplantor som ska odlas och vad det är  för något annat jag ska ha.  Jag vet iaf. att jag vill ha mycket blommor som kommer att dofta ljuvligt på balkongen. Sedan vill jag ha något ätbart och massa sallad ^_^

Få se om jag bygger mig en låda där jag kan odla alla mina grönsaker, eller jag låter de vara i stora krukor. Men en låda är nog mest praktiskt, och nog lättast att hantera.

Men nu är det bäst att jag letar reda på mina trädgårdstidningar och börjar planera årets plantering och odling ^___^

Tomatplantor.

Mina 9 st tomatplantor har börjat få knoppar och snart så får de fina vita blommor. Anledningen att jag får mina så sent är att jag började väldigt sent. De sådes i juni och nu står de i mitt sovrumsfönster, och jag väntar förbrillt att tomaterna ska komma.

För mig gör det inget att de kommer under hösten eller vintern. Har ändå mitt sovrumsfönster på söderläge och de får den sol de vill ha ^_^

Nu får man vänta och se hur länge det tar innan blommorna kommer och det börja komma gröna fina tomater som bara vill mogna och hamna i min mun

Tomatplantor och sallad

Jag tog mig friheten igår och fotade mina tomatplantor som växer så fint. I torsdags så planterade jag om nästan alla till mjölkförpackningar och annat roliga miljövänliga ”krukor”. Nu ska de få stå ute så länge det är varmt innan de ställs i mitt fönster inför vintern.

De verkar gilla de nya krukorna och växer förfullt. Nästan snabbare än vad de gjorde innan ^_^ Och jag tror nästan att de kommer att gilla att stå i mitt fönster med. Söderläge och sol hela dagarna. Kanske inte på vintern, men jag kommer ändå att ha morgonsol ^^

Jag har inte bara odlat tomater i år. Det har blivit lite dill och persilja, som växer sakta men säkert, och sedan har det blivit någon växt/frukt som jag alltid glömmer namnet på. De är orange/gula och har torkade blad runt sig när man köper de i butik. Och självklart så har jag odlat plocksallad som är smaskens.

Ångrar nästan att jag inte valde en större kruka till salladen, då kanske jag skulle få mer än vad jag gör. Men det växer snabbt och jag kan nästan plocka ny sallad varje dag, och det är verkligen nom nom ^_^

Nu är det pågång!

Nu är jorden köpt och lådan med förra årets fröpåsar har tagits fram. Nu är det bara att sätta igång, och här skall det odlas mycket iår. Att ha en egen liten trädgård är så avslappnande och när man vill ta det lugnt så är det bara att gå ut och pyssla lite. ^_^

Fast det nu har varit en kall vinter så har jag ändå köpt en av mina favorit tidningar Allt om trädgård och bollat med massor med idéer i huvudet om vad jag ska göra denna sommaren och vad jag ska odla. Och om jag ska prova på något nytt.

Förra veckan så berättade jag att jag hade farit iväg och köpt fröpåsar efter en nogrann fundering och spaning i tidningar. Frågan just då var; Vilka tomat sorter ska jag odla iår? Och hur många sorter?

Just nu så sitter jag med 4 st nyköpta sorter + att jag har kvar frön från sorten jag odlade förra året. Som jag har sagt förut så ska jag dra upp jordgubbsplantorna och planera de i en kruka, för att kunna odla andra saker i rabatten.

Men egentligen så skulle jag vilja ha en sådan där låda, som jag kan odla en massa gotta i, men jag tror inte att Jakob tillåter en sådan låda på gräsmattan. Han kanske tycker att det har blivit lite för mycket överallt just nu. ^^

Snart är det dags.. ^^

Våren närmar sig och jag har länge nog suttit och fundera vad det är som jag ska odla till sommaren. Jag har bläddrat i en tidning och kommit fram till vilka sorter jag ska köra med och vad det kommer att bli. Har dessutom spanat på bra jord, för den jorden jag hade förra året sög riktigt rejält och mina växter växte inte så snabbt som jag ville.

Det kommer att bli 5 olika sorter tomater, att jag väljer att så just så många sorter tomater har mycket med att göra att jag älskar tomater + att jag tyckte att förra årets tomater var så mumsiga.

Sedan så har jag tänkt att dra upp jordgubb’s plantorna och sätta de i en kruka eller i dom där lådorna som sitter på väggen. Kråkorna är experter på att äta upp dem innan jag själv hinner smaka på dem.

Där kommer jag att så morötter och rödbetor + om det ryms så ska jag så lite sallad.

I år ska jag prova odla gurka och aubergin, och det blir en utmaning för något sådant har jag aldrig provat på.

Självklart så kommer jag att odla örter som ska vara på bordet så att alla kan tugga på det när de är på besök. Förra året så tror jag att ingen vågade smaka från den, eftersom de var nog rädd att jag skulle bli arg om de åt direkt från krukan. Man allt man odlar ska man väl äta och smaka på? ^^

Och sedan till hösten så blir det att så lök i rabatten så att man får lök till nästa års vår. ^^ Det blir gul, röd och vitlök som ska ner i jorden då. Här har man många planer, och man måste planera för annars blir inget gjort. ^__^

Tomat

De som har läst min blogg under sommaren vet att jag har odlat grönsaker i massor och haft problem med bladlöss osv. Nu står de inomhus eftersom det blev för kallt ute och jag sådde mina grönsaker så sent.

Tomaterna började skifta färg för 2 veckor sedan och nu har jag redan hunnit äta en massa mumsiga tomater och haft tomatfest för mig själv ^^

Att odla egna tomater var en bra val iaf. när man älskar tomater så mycket som jag gör. Nästa vår så ska jag så fröna mycket tidigare än vad jag gjorde nu. Och jag ska sätta nät över växterna så att jag inte får så mycket löss igen.

Paprika plantat blommar

Mina paprika plantor har börjat blomma och snart så får man paprika i massor för jag har 4 st plantor här hemma. Som alla vet så blir paprika plantor jätte lätt attackerade av bladlöss och det är nästan omöjligt att få bort dem, för de kommer tillbaka igen och igen.

Nu när det har börjat bli kallt och jag har tagit in mina plantor så har jag stått och plockat löss med en pincett och doppat dem i en mugg med handsprit.

När jag tog den här bilden så testade jag mitt close-up+10 filter som jag fick hem igår. Och resultatet på bilderna är som det stod att det skulle bli. Man kommer närmare och man ser saker som blotta ögat inte kan se. Det här filtret får tummen upp. ^^

Tomat

Mina tomater bara växer och växer och de blir bara fler och fler. När det är körde dags så har jag bestämt mig att jag ska göra något fiffigt med det. Som typ göra hemmagjord ketchup, torkade tomater osv.

Jag har hittat värsta recepten som man kan leka lite med.

Har hackat och gjort i ordning mina burkar till mina örter med. Så nu har man för hela vintern när den kommer. Så man slipper köpa vissa örter under vintern, och det är alltid godast med det som man själv har odlat.

Nu har de börjat komma

Som jag har berättat tidigare så har min fina tomatplanta börjat blomma, och nu äntligen så har den börjat tillverka tomater. Kommer nog att få massor med tomater att ta hand om snart, och det kommer att bli så gott.

Min favorit grönsak är tomater, och jag brukar till och med äta dem som godis. När jag var yngre så åt jag tomater jämt och de var alltid slut när mamma skulle ha dem ^^

Ska kolla efter en annan sort tomater, så att man får 2 olika nästa sommar. ^^

Tomatplantan lever!

Min tomatplanta växer och växer och nu när jag kom hem från en liten resa så upptäcker jag att den har fått blommor överallt och den har vuxit rejält. När jag tog ut den i början av sommaren så var den så liten, så jag trodde att den inte skulle växa något och bara dö.

Men efter mycket sol, och vatten så har den vuxit sig ståtligt och verkar trivas där den står.

Om ni inte visste om det så håller tomatplantor insekter borta. Jag tyckte att det var lite mygg och flugor runt våran altan tills jag kom på att min tomatplanta håller dem på avstånd. ^^

Kan gissa att snart inom den närmaste tiden, så kommer det att finnas massor med tomater som  hänger på min fina planta. Den har fått en pinne som stöd om de skulle börja ploppa fram ^^

Rosornas tid har kommit!

Nu har mina rosor förvandlas från knoppar till vackra rosor och fler är på väg fram. Det kommer att bli så vackert när alla rosorna har utvecklats ^^

Rosor är en av de vackraste blommorna som finns ^^

Pelargoner blommar i sin kruka vid rabatten

Jag råkade ta död på dem i våras, de hamnade ute i kylan innan de riktigt klarade av den. Nu har de göds och vattnas och fått mycket sol, och de kryper sakta men säkert fram igen. De rosa Pelargonerna har knoppats och blommorna har utvecklast.

Men de andra färgerna är inte långt borta heller, man ser att de kommer att kika fram snart. Min kruka med 3 olika färger pelargoner kommer att bli super fin när alla 3 färger blommar ^.^

Tomat plantan växer och växer…

Jag känner alltid att jag har ett stort behov efter tomater, och körsbärstomater är de godaste. Min tomatplanta var seg i starten men nu när den har fått ny jord och mer sol. Så verkar det som att den har fått lite fart nu. Den växer massor med cm för varje vecka som går så den lär få tomater innan sommaren är slut.

Känner mig så stolt att jag faktiskt utan gröna fingrar har lyckats så växter och fått dem att växa utan att dö ^^

Vi har fått rosor!

När jag kom hem från jobbet och gick ut på altan för att vattna mina blommor så ser jag att jag har fått knoppar på min rosbuske. Jag kommer snart att få stora fina rosor i rabatten och det kommer att bli så vackert ^^

Tack Mammi och Rolf för de 2 fina rosbuskarna ^^

Gula Liljor har blommat i rabatten

När jag kom hem igår så upptäckte jag när jag vattnade blommorna att det har blommat gula liljor i rabatten. Eller vad det nu var för slags blomma.. Mammi vet iaf. det var hon som gav mig dem ^^

Solen har inte riktigt kommit till min baksida än, så man kan inte lata sig ute i solen och läsa en bok än.

Får nog vänta en timme till ^^

”Trädgård”

Tänkte att jag skulle lägga upp lite nya bilder på min ”Trädgård”. Nu har den börjat blomstra lite, och jag väntar fortfarande på att rosbuskarna ska börja knoppa så att man få fina röda rosor snart där med ^^

Jakob vill ha en kruka vid altanen med. Få se vad jag kan komma med. Men det börjar likna ett blomster paradis och snart är det blommor överallt ^^

Man kanske borde skaffa sig lite mer gröna fingrar än vad man har. Just nu så kan jag knappt nått men jag lär mig eftersom och när jag är gammal så är jag väl en blomster kärring ^^ hehe

Trädgårdsarbete

2010-06-7

Idag så har jag tillbringat min tid med lite trädgårdsarbete. Jag har grävt gångar, rensat ogräs, satt blommorna på rätt ställe och funderat på vilka blommor som är vad.

Jag fick hjälp utav Rolf att få ned trägrejset som skulle vara runt rabatten. Tack för det!

Det tog tid det här och när jag var klar så var jag väldigt smutsig. Lorten under fötterna har fortfarande inte försvunnit fast jag har duschat, och då är man smutsig.

Vi grillade till middag. Det var gott med kött, potatisgratäng och massor med sallad. Jakob var duktig som hackade salladen, och den blev som i hans stil ^^

Vi har kommit väldigt långt med vårat trädgårdsarbete.  Det är lite krukor och korgar som ska fyllas med blommor och sedan mina grönsaker som ska planteras om.  Jordgubbarna ska placeras i en kruka istället, än att vara i rabatten. Behöver plats till mina blommor.

Nu ska jag fortsätta mysa med älsklingen. Vi ligger och ser på film ^^

Citronträd

2010-05-06

Jag kom på att jag glömt att berätta att jag har skaffat mig ett citronträd. Det är jätte sött och luktar citron, och citron klumparna som hade börjat växa har blivit större sen jag skaffade det.

Det här trädet ska få stå ute på sommaren och inomhus på vintern. Jag får nu se hur snabbt det växer och om jag måste plantera om det till hösten.. ^^

Jag har länge velat ha ett sådant här träd och det ska vårdas med kärlek :) massa kärlek <3

Blomster

blomster

Jag vet inte vart ifrån jag har blivit så intresserad av trädgård och blommor. Visst jag är allergisk mot doftande blommor, men de är så vackra och luktar gott.

Jag får väl skylla på min karl och mammi på att jag har blivit så intresserad av det :P

Idag har det varit fint väder och mina blommor har fått vara ute en sväng idag. De ska vänja sig och det gör de bäst på dagen. Katterna får vara ute med, och det tycker de om förutom Tama som vill vara ute och springa lös.

Just nu leker det barn i lekparken bakom oss och Tama blir extra tokig på det. Han vill leka med dem och bli klappad..

Nu ska jag gå in en sväng och laga middagen till min karl. Han ska få kalvsylta, röbettsallad, köttbullar, potatis, sill och lite ägg ^^ Han har tjattat att han vill äta det och då får han göra det..

Regn

2010-05-05 004

Känns att det var ett tag sedan som jag skrev något här. Jag har inte haft orken till att göra något de senaste dagarna. Har legat i soffan efter jobbet och haft ont i magen.

Katterna har upptäckt att det har blivit varmare tider och tycker att det är dags att de får gå ut. Så jag har slängt ut dem de dagar som jag har gjort något ute.

Idag så inskaffade jag lite blommor att ha ute. Men det är för kallt om nätterna så de ska bäras in då. De måste vänja sig att vara ute med, så de får vara ute på dagen och inne på kvällen.

Det regnar idag med, och det tycker inte Tama om så går runt och gnäller och har sig. Men att han gnäller är inte ovanligt när han egentligen vill springa ute utan koppen å sele.

Till helgen blir det att lämna staden igen, och jag kommer inte att ha något internet igen, men jag nås på telefonen och självklart så ska jag försöka lägga in lite bilder via bilddagboken. ^^

Konstig växt

2010-04-30 007

Idag efter jag hade satt upp de nya gardinerna så upptäckte jag något konstigt. Det har vuxit upp en blomma i min gröna växt. Har ingen aning vad det är, men den såg skum ut.

Katterna ville ut i regnet så jag kastade ut dem.

Jag ska nu byta kattlåda och diska. Blir att ta fram kyckling till middagen med.

Men först utav allt så ska kläder på ^^

Mina fröns uppväxt

tradgard

Som många nog har listat ut så är jag så stolt över min lilla mini trädgård som jag har i mina krukor. Det är så roligt att odla och följa mina små frön från ett litet litet korn ända fram till en stor växt.

Jag är så avundsjuk på alla som har ett växthus som de kan odla i. Jag skulle också vilja ha ett, men det går inte när man bor i en lägenhet inne i stan. Man skulle ha bott på landet utanför stan och allt buller, i en mysig stuga i all tystnad.

Jag betalade mina räkningar nyss, eller jag gjorde iordning allt på internetbanken och den dagen lönen kommer in så dras allt. Så slipper jag tänka om jag har glömt något.

Ska till Optiken på tisdag och få straffet för att jag sitter vid datorn för mycket.  Men det kanske inte är så farligt som jag tror det.. hehe ^^

Nu snart så kommer Jakob strax hem och då blir det mys och film som gäller och imorgon väntar en hård dag på jobbet och hela helgen ska man tillbringa där. Puh…

Jo, förresten… Jag, Jakob och Jessica har blivit väldigt sugna att åka till ikea en sväng. Jakob vill kasta ut min lilla byrå som jag har i lill hallen och köpa en större byrå där vi kan ha alla sängkläder, handdukar och sånt så att vi får bort garderoben som är i förrådet.

Nu ska jag pysa, för nu hör jag att hockeyn på tv:n ropar efter mig.

SES!

Planta

2010-04-15 016

När klockan ringde imorse så var jag så trött att jag ville gräva ner mig. Men när jag kom in i vardagsrummet och fick syn på denna fina krabat så blev jag genast piggare och gladare.

Mina frön som jag sådde i söndags har grott och bildat sig en blad aktig planta. Ska leta reda på en kruka där jag ska samla alla mina örter under sommaren.

Nu får man allt hoppas att katterna inte knaprar i sig den, för då blir det ledsen i ögat. De är rätt så duktiga på att prov smaka på saker de tycker se goda ut.

ex. vissa blommor som vi har har de prov tuggat på, och de verkar tycka att de är goda.

Blommor

CherryBlossom

Jag har fallit väldigt mycket tycke för Orkidéer och körsbärblommor.  Jag vet inte om det är så att jag tycker om de så mycket för att båda påminns om Japan och jag som  självklart älskar Japan.

Jag har faktiskt funderat länge om jag ska spara pengar för att kunna ta mig en resa dit bort. Hälsa på damen som alltid skickar så söta Hello Kitty saker till mig, det var ett tag sedan som jag pratade med henne. Hon är så sällan inne på msn och jag har nästan slutat vara där inne. Varför vet jag inte.

Om man skulle få lov att välja någon utav dessa 2 blomsorter så vet jag inte själv vilken jag skulle välja. Båda är vackra och ståtliga, och en orkidé kan har många olika färger dessutom och körsbärblommorna är otroligt vackra och ger en otrolig god frukt efteråt.

Vilken blomma tycker du är vackrast?

orkide

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin